Google Analytics koppelen aan WordPress

Google Analytics is een belangrijk hulpmiddel om je bezoekers en hun gedrag te begrijpen. Google Analytics kan jou precies vertellen hoeveel mensen jouw site bezoeken, waar ze naartoe gaan en wat ze van plan zijn. Google Analytics is een van de meest populaire oplossingen die er zijn vanwege de mogelijkheden en het feit dat het gratis is. Het is een geweldige all-round oplossing voor elke website-eigenaar.

Google Analytics kan je onder andere het volgende vertellen over jouw bezoekers:

  • Uit welke landen jouw bezoekers komen
  • De apparaten die zij gebruiken om toegang te krijgen tot jouw site (desktop, mobiel)
  • Hoe lang ze op jouw site blijven en de informatie waarin ze geïnteresseerd zijn
  • De tijdstippen van websitebezoeken
  • Waar de bezoekers vandaan komen
  • De zoekwoorden die ze naar uw site brengen

Best handig, toch? En dat is nog niet alles. Door Google Analytics op jouw WordPress-site te installeren, kan je de mensen die jouw site bezoeken beter leren kennen. En zo jouw website optimaliseren.

In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.

1. Maak een Google Analytics-account aan

Als allereerste stap moet je een Google Analytics-account maken.
Om dit te doen, ga je eerst naar de Google Analytics-pagina klik hier op account aanmaken.

Google Analytics Account Aanmaken

Dat brengt je op het volgende scherm:

Google Analytics Gegevens invoeren

Voer vervolgens de informatie in waar om wordt gevraagd. Zorg ervoor dat je een geldig e-mailadres opgeeft, want dit wordt gebruikt om jouw nieuwe account te verifiëren. Als je klaar bent, klik je op ‘’Volgende’’. Je wordt vervolgens gevraagd om verificatiecode in te voeren uit de e-mail die Google u heeft gestuurd.

Voer deze in en klik op ‘verstuur’.

Vervolgens vraagt google om jouw telefoonnummer en geboortedatum.

Google analytics persoonsgegevens

Accepteer de service voorwaarden van Google en klik op ‘’account maken’’

Ga weer terug naar de Analyticspagina

Je krijgt dan dit scherm te zien:

Google Analytics Aanmelden

Klik op aanmelden.

2. Voeg jouw site toe

Vervolgens moet je informatie invoeren over de site die jij wilt tracken.

Google analytics koppelen aan wordpress

1 . Uiteraard is de keuze voor de eerste optie Website.

2. Daarna is het tijd om een accountnaam aan te maken. Een account is een algemene naam in het geval van ons bedrijf zouden wij bijvoorbeeld invullen: ‘’Pineapple Marketing’’, ‘’Bedrijfswebsites’’ of ‘’Webshops’’.

3. Dan is het tijd om de property in te stellen, dit is jouw website. Typ eerst een naam. Dit is meestal de naam van jouw domein (bijv: Pineapple Marketing). Geef vervolgens het webadres van jouw site op ( https://pineapple-marketing.nl ). Let op! Indien je gebruik maakt van een SSL certificaat, zorg er dan voor dat je https:// aan vinkt in plaats van http://

4. Daarna kan je kiezen uit een aantal branche-categorieën. Selecteer degene die het beste bij jouw site past. Na het instellen van de juiste tijdzone kunnen we vervolgens doorgaan naar de instellingen voor het delen van gegevens.

5. In dit gebied kan jij bepalen hoeveel gegevenstoegang je Google en hun werknemers wilt geven om hun services te verbeteren. De keuze is aan jou.

Wanneer je klaar bent met de configuratie, is het tijd om op ‘’Tracking-ID ophalen’’ te klikken. Je wordt gevraagd om akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van Google voordat je op de volgende pagina terecht komt:

Google Analytics Trackingcode

Zoals je kunt zien, bevat deze pagina zowel uw tracking-ID (in de rode vierkant) en een code om deze op jouw website te gebruiken.

3. Voeg de tracking-ID toe aan jouw site

De code die je op de pagina vindt, moet in hetvan alle pagina’s op jouw website worden geplaatst die je door Google wilt laten tracken. Dit kan gedaan worden op twee manieren.

– de code handmatig toevoegen aan de core-files van WordPress (afgeraden)
– een plugin gebruiken

Om in de core-files van WordPress te rommelen moet je echt goed weten wat je doet. Knoeien met functions.php kan jouw site namelijk compleet kapot en onbruikbaar maken wanneer er iets fout gaat.

Het gebruik van een plug-in om Google Analytics te installeren in WordPress is veel eenvoudiger en vereist minder stappen. Daarom gaan wij in dit artikel de code aan de hand van een plugin toevoegen.

Een van de meest gebruikte plugins hiervoor is ‘’Google Analytics by MonsterInsights’’ https://wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/

Deze moet eerst worden geïnstalleerd op jouw WordPress website.
Klik in het dashboard op Plugins > Zoek op ‘monsterinsights’ > Klik op Installeren > en vervolgens op Activeren.

monsterinsights installeren

Nadat je deze stappen hebt doorlopen zal er een nieuw balkje in het dashboard verschijnen genaamd ‘Insights’ klik hierop en je komt uit bij instellingen.

In dit menu vindt je een link met de tekst met Google Account Authenticeren . Klik daarop.

Monsterinsights TRackingcode

MonsterInsights probeert vervolgens automatisch verbinding te maken met Google om de benodigde trackingcode te verkrijgen.
Voer uw inloggegevens in als je nog niet bent aangemeld en sta toe dat de plug-in toegang heeft tot jouw analysegegevens.

Dan verschijnt er een scherm waarbij je een profiel moet selecteren. Selecteer het profiel wat je voor jouw website hebt aangemaakt.

Monsterinsights Activeren Google analytics

Dan verschijnt er een extra button met ‘Verify Credentials’ klik hierop, en dan bent je klaar.

Onder het kopje ‘Insights’ verschijnt nu een nieuw kopje met ‘Rapportage’ hier ziet je alle trackinggegevens van jouw website terug.

Het leuke van deze plug-in is dat hij niet alleen jouw site kan verbinden met Google Analytics, maar ook gegevens van het dashboard kan importeren in de WordPress-backend. Onder Insights > Rapportage zie je een overzicht en rapporten van jouw belangrijkste websitegegevens zonder je aan te melden bij Google Analytics. Bespaart tijd en moeite. In het begin zal het leeg zijn, maar geef het wat tijd en je zult wat resultaten zien!